De loting is afgerond: hier zijn de eerste reacties!

Een belangrijke week voor het burgerpanel: de tweede loting is uitgevoerd! Hoe dat in z’n werk gaat, lees je hier. De zestig gelote burgers worden nu gecontacteerd om hun deelname definitief te bevestigen. Heel spannend voor sommigen, maar de reacties klinken alvast heel enthousiast.

'Ik ben alles beginnen googelen'

‘Ik ben nog jong, maar ik vind dit super interessant. Daarom wil ik meedoen’, zei Pieter (19 jaar). Ook Walter (63 jaar) is razend benieuwd naar het panel. ‘Het spreekt me sterk aan dat we als burger een stem krijgen. Ik ben alles beginnen googelen over burgerpanels.’ Binnenkort weet hij er alles over. Interesse in de methode is een belangrijke motivatie voor de deelnemers, zoals een expert in de vorige nieuwsbrief heeft uitgelegd. 

De 26-jarige France vertelde ons dat ze het heel interessant vindt dat je geen diepgaande kennis hoeft te hebben om je zegje te kunnen doen. Martine (60 jaar) denkt er net hetzelfde over: ‘Ik ben benieuwd hoe ik kan bijdragen over het onderwerp partijfinanciering, zelfs al ken ik er niets van. Maar het interesseert me wel.’

Voor Hilde (60 jaar) is het niet de eerste keer dat ze een bijzondere uitnodiging kreeg: 'Ik word altijd uitgeloot’, zegt ze. ‘Ik zat ook al in een assisenjury en dat was een boeiende ervaring.’

Bijna van start

Binnen een maand zakken ze alle zestig af naar Brussel voor het eerste weekend. Achter de schermen brengen we intussen alles in orde. We zorgen voor een aangename, centrale locatie en de tolken staan klaar met hun microfoons en koptelefoons om ervoor te zorgen dat iedereen het gesprek kan volgen. Ook onze gespreksleiders bereiden zich voor. Zij hebben namelijk een belangrijke opdracht: het overleg tussen de deelnemers in goede banen leiden en ervoor zorgen dat iedereen zich comfortabel voelt en gehoord wordt. Komt helemaal goed.

Wij kunnen niet wachten om hen op 25 maart te verwelkomen. De koffie zal klaarstaan! 

Nog een opfrisser nodig over het verloop van het panel? Lees er hier alles over.