Het burgerpanel is gestart!

Na maanden voorbereiding was het afgelopen weekend eindelijk zover. Op een winderige zaterdagochtend in Brussel druppelden zestig burgers stuk voor stuk binnen. Samen belichamen ze een soort mini-België. "Ik ben hier gewoon uit plicht," zei Bilal (34). "Dit gaat ons allen aan. Het minste dat wij kunnen doen is ons goed informeren en een mening geven." 

En dat is exact wat ze deden dit weekend. In deze eerste fase kregen ze alle nodige informatie van deskundigen om het onderwerp grondig aan te pakken. Zo gaven Jean Faniel (CRISP), Bart Maddens (KU Leuven) en Ingrid Van Biezen (Universiteit Leiden) meer uitleg over de geschiedenis achter partijfinanciering, de huidige situatie en voorbeelden uit het buitenland.   

De burgers luisterden aandachtig en gingen vervolgens gretig aan de slag om onderling in debat te gaan, vragen te stellen en probleemstellingen voor te bereiden. "Ik was direct gecharmeerd door de brief die ik kreeg. Dat ik letterlijk en figuurlijk een stem kreeg! Ik vind het heel interessant tot nu toe,” zei Walter. "Kijk, ik ben maar tot mijn zestiende naar school geweest. Maar hier voel ik mij op mijn gemak." Hij pauzeerde. "Dat komt recht uit mijn hart, hé." 

Tijdens het volgende weekend van 22 en 23 april komen alle partijvoorzitters langs om kijk op het dossier toe te lichten. Daarna gaan de burgers opnieuw in dialoog en brengen ze elk hun eigen perspectief naar voren.  

Wij hebben er alvast ontzettend veel zin in.