Video: Een geslaagd tweede weekend ?

Wie goed luisterde, kon afgelopen weekend in Brussel een wel heel bijzondere melodie horen. Zachtjes krassende balpennen, het verwachtingsvolle geschuifel van stoelen en het geruis van een caleidoscoop aan stemmen die zich allemaal hetzelfde afvragen: wat te doen met de partijfinanciering?   

Tien partijvoorzitters of vertegenwoordigers en een zaal vol burgers: allemaal maakten ze deel uit van dit veelstemmige orkest. Dat partijvoorzitters en burgers als gelijken in gesprek gaan over geld in de politiek is ongekend. Onder de aanwezigen waren Paul Magnette (PS), Jean-Marc Nollet (Ecolo), Egbert Lachaert (Open Vld), François De Smet (DéFI), Rozanne Vander Hulst (Vooruit), Maxime Prévot (Les Engagés), Jeremie Vaneeckhout (Groen), Georges-Louis Bouchez (MR), Servais Verherstraeten (CD&V) en Raoul Hedebouw (PVDA).  

Eén voor één lichtte de voorzitters voor de zaal kort hun standpunten toe. Daarna gingen ze in kleinere groepjes aan tafel met de burgers. Wat je daar kon horen was een wisselwerking van scherpe vragen en oprechte nieuwsgierigheid. 'Bij veel mensen is er al iets veranderd tijdens de eerste twee weekends. Ook bij mij,’ vertelde Michel. ‘Ik heb echt meer begrip gekregen voor de noden en de problemen van politieke partijen.’   

Na het bezoek gingen de burgers onderling opnieuw in gesprek om steeds dichter bij concrete adviezen te komen. Tijdens de volgende bijeenkomst, op 13 en 14 mei, moeten ze namelijk delibereren en stemmen over hun finale aanbevelingen.  

De aanwezige politici nemen het panel duidelijk serieus. Ze gaven aan dat ze de aanbevelingen zullen ontvangen, lezen en publiek hun standpunten kenbaar maken. Die aanbevelingen worden op 16 mei aan het grote publiek voorgesteld en op 24 mei in een Kamercommissie aan de parlementsleden toegelicht.  

En de panelleden? ‘Ik vind het wreed interessant en ik voel mij op mijn gemak hier. Iedereen luistert heel goed naar elkaar. Er is echt veel respect,’ vond Sylviane. 'Ik ben echt dankbaar dat ik dit mag meemaken.'  

En dat gevoel is wederzijds. De toewijding en de ernst waarmee deze groep burgers met het onderwerp en elkaar omgaan is bewonderenswaardig. Dit orkest verdient een staande ovatie.